Den mørke tid nærmer sig. Solen varmer ikke på samme måde, den går tidligt ned, og det er mørkt og koldt, når du står op. For mange, også mig selv, står december derfor som en særlig tid midt i mørket, for her kan vi alle skrue op for lyset både inde og ude. For mig er det især lyskæder. De skal ud på altanen rundt om rækværket, så de kan ses både inde i stuen og fra vejen. Men det er lyskæder alle steder. De kan nemt vikles rundt om det hele og ikke kun et juletræ.

Hos mine forældre er de viklet rundt om trappen op til førstesalen, og hos mig sidder de rundt om døre og vinduer, hvor de skaber et blødt lys, der giver varme og hygge. Og glemmer jeg at slukke dem, så er de ikke farlige, som stearinlys er det. Det er mere end bare jul, det er hygge i en kold og mørk tid, indtil det igen går mod lyset, varmen og sommeren.

Varmt lys er min favorit

Nogen er til mange farver, nogen er til de blå og hvide, men jeg foretrækker dem, der har et lidt gult skær. Det er blødt og varmt, og det er den slags lys, jeg forbinder med alt fra min barndom til hygge.

For mig er det også et spørgsmål om antal. Der skal være rigtig mange af dem for at skabe stemning derhjemme. De moderne kan dette og lidt til. Med en sirius lyskæde får jeg det – og mindre elforbrug også. De moderne er nemlig ikke noget, der vil koste at bruge, selvom de brænder dag og nat hele december måned. Jeg kan ikke se, jeg bruger dem i hvert fald. På elregningen vel at mærke, for jeg kan mærke stemningen, der kommer ud af dem, og det er den, jeg går efter.